تاریخچه ی پرواز و هوانوردی
خواننده ی گرامی
تمام حقوق مادی و معنوی این اثر متعلق به سایت شرکت خدمات مسافرت هوایی و گردشگری اورامان سیر تهران می باشد که برای مقاصد غیر تجاری تهیه و تدوین شده است و جهت گردآوری آن تلاش های بسیاری صورت گرفته است و جهت گردآوری آن تلاش های بسیاری صورت گرفته است؛ از این روی، هیچ بخشی از مطالب این محتوا بدون اجازه ی کتبی از شرکت مذکور نمی تواند دوباره سازی شود و یا به اشکال مختلف و در منابع گوناگون مورد استفاده قرار گیرد و هرگونه سوء استفاده از آن طبق قانون حمایت حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
سرآغاز سخن
اگه شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که علاقه مند به شوق پرواز هستید و این که می خواهید بدانید که چطور با گذشت بیش از 100 سال از تاریخ هوانوردی، این صنعت از رویای پرواز تا اولین پرواز گرفته چگونه کودکی خود را پشت سر گذاشته و به بلوغ رسیده و امروزه به مرحله ی کنونی رسیده است پس با ما در این مقاله همراه باشید؛ تاریخچه ی پرواز، اولین پرواز از رویا تا واقعیت، پرواز و جنگ جهانی اول و تاریخچه ی هوانوردی در ایران عناوین این مقاله ی جذاب را تشکیل داده اند که در ادامه با آن ها آشنا خواهیم شد.
تاریخچه ی پرواز
تمایل انسان به پرواز مربوط می شود به زمانی که انسان های ماقبل تاریخ، برای اولین بار پرندگان را در حال پرواز مشاهده کردند و از آن زمان شد که رویای پرواز را در سر پروراندند.
به واسطه رویدادهای ثبت شده ی تاریخی، جنبه های مختلف میل انسان به پرواز همیشه در مقاطع مختلف تاریخی نمایان بوده است. یکی از مشهورترین این رویدادهای تاریخی، افسانه ی یونانی دادلوس و پسرش ایکاروس می باشد، که برای رهایی و فرار از جزیره ی مینوس، بال هایی از جنس پر و موم را برای خود و پسرش ایکاروس ساخت؛ ولیکن، ایکاروس پس از پرواز با این بال ها، به دلیل نزدیکی بیش از حد به خورشید، قسمتی از بال هایش که از جنس موم بود آب شد و موجب سقوط وی در دریا شد؛ به طوری که، این واقعه مرگ وی را نیز به دنبال داشت.
مشابه این افسانه، داستان برج های بابل می باشد، که روایت آن در کتاب انجیل نیز ذکر شده است. نظیر دیگر این افسانه ها، در فرهنگ و ادب ایران زمین، افسانه ی پرواز کیکاووس است که توسط حکیم ابوالقاسم فردوسی در شاهنامه نقل شده است. به هر حال، این گونه افسانه ها اگر بیانی از واقعیت نداشته باشند، ولیکن همه و همه نشان از یک حقیقت دارند و آن میل انسان به پرواز نیز می باشد.
اولین پرواز از رویا تا واقعیت
از افسانه که بگذریم، لئوناردو داوینچی را باید اولین کسی دانست که به طور جدی در خصوص طراحی هواپیما فعالیت کرد. هر چند طراحی هواپیمای گلایدر توسط وی در قرن 15 میلادی هرگز به مرحله ی ساخت نرسید، ولیکن در چندین قرن بعد یعنی در سده ی 20 میلادی، ساخت هواپیما با استفاده از طرح او به سرانجام رسید، و باعث شد برادران رایت از ایالت اوهایوی آمریکا، با استفاده از طرح لئوناردو ماشینی ابداع کنند و آن را به پرواز درآوردند.
با این که برادران رایت برای ساخت ماشین پرواز ابداعی خود تمامی تمهیدات لازم را پیش بینی نمودند، ولیکن متأسفانه اولین اقدام آن ها هرگز موفقیت آمیز نبود؛ البته این پایان کار نبود، و سرانجام آنان موفق شدند که در روز 17 دسامبر سال 1903 میلادی هواپیمای تک موتوره ی خود را برای چهار مرتبه درآسمان به پرواز درآورند و نام خود را برای همیشه در صدر فهرست پرندگان انسان نما ثبت نمایند.
برادران رایت، برای انجام پروازهای آزمایشی خود، ناحیه ای در ساحل ایالت کارولینای شمالی در کشور آمریکا که نقطه ی بادخیز بسیار مناسبی بود را انتخاب کردند و در نزدیکی دهکده ی ماهیگیری کیتی هاوک کمپی را برپا نمودند، و در یک صبح پنجشنبه ی رویایی که باد مناسبی نیز در فضای اطراف ساحل پیچیده بود، ابتدا ارویل و سپس ویلبر و بار دیگر ویلبر و سپس ارویل، در مجموع چهار پرواز موفقیت آمیز را انجام دادند و توانستند هواپیمای دوباله ی خود را از روی یک ریل پرتاب چوبی به مسافت حدود 60 فوت (بیش از 18 متر) و در جهت مخالف بادی به سرعت بیش از 20 مایل در ساعت در هوا به پرواز درآورند.
پرواز و جنگ جهانی اول
پس از این که برادران رایت موفق شدند کنترل و قدرت را در هواپیما به کار گیرند، استانداردهای جدیدی در ساخت هواپیماهای سبک ثبت شد و با آغاز جنگ جهانی اول، طراحی و ساخت هواپیماهای تک موتوره ی ملخی شروع شد و برای شناسایی و تشخیص توپخانه های دشمن و حتا حمله به مواضع زمینی دشمن به کار گرفته شدند. پس از پایان جنگ بود که هواپیما به عنوان وسیله ای بزرگ تر، راحت تر و قابل اطمینان تر برای حمل و نقل مردم شناخته شد؛ بدین منظور اولین کشتی هوایی سبک تر از هوا جهت حمل و نقل مسافر و بار توسط شرکت آلمانی زیپلن طراحی و ساخته شد.
عصر طلایی کشتی های هوایی تا سال 1937 میلادی و زمان آتش سوزی کشتی هوایی هیندنبورگ و کشته شدن 36 مسافر آن ادامه داشت، تا این که پس از انقلاب صنعتی،پیشرفت های بزرگی در زمینه حمل و نقل هوایی رخ داد و صنعت هوانوردی وارد فاز جدیدی گردید؛ و با ساخت اولین هواپیمای مسافربری توسط شرکت داگلاس دوران مدرنی از هوانوردی شروع شد.
پس از آن بود که با آغاز جنگ جهانی دوم در سال 1938 میلادی به تدریج در بسیاری از شهرها مکان هایی برای نشست و برخاست هواپیماهای نظامی سبک ساخته شد. جنگ جهانی دوم، با این که تخریب و ویرانی های بسیاری در جهان به جای گذاشت، ولیکن نوآوری های جدیدی را در صنعت هوانوردی به ارمغان آورد؛ بعد از جنگ بود که در آمریکای شمالی هوانوردی عمومی شکل گرفت و کارخانجات بسیاری در این زمینه از قبیل سسنا، پای پر و بیچ کرافت برای تولید هواپیماهای سبک به وجود آمدند و پس از آن، در دهه ی 50 میلادی بود که تولید هواپیماهای جت مسافری بدنه باریک با تولید هواپیمای هاویلند و به دنبال آن هواپیمای بویینگ 707 آغاز شد و صنعت هوانوردی غیر نظامی در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران توسعه پیدا کرد.
تاریخچه هوانوردی در ایران
در حالی که تنها چهار سال از نخستین پرواز برادران رایت در آمریکا می گذشت، اولین نمایشگاه هوایی در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شد و از آن به بعد بود که جهان هر سال شاهد شگفتی های سریع در صنعت هوانوردی بود، تا این که در اواخر دوران جنگ جهانی اول در سال 1917 میلادی برابر با 1292 خورشیدی، مردم تهران براي اولين بار هواپيمايي را مشاهده نمودند كه در ارتفاع پايين بر فراز تهران پرواز مي كرد و چون در آن موقع فرودگاهي در تهران وجود نداشت، خلبان پس از پرواز نمایشی در ارتفاع پایین بر فراز شهر تهران در مکان میدان مشق دیویزیون قزاق (محل فعلی وزارت امور خارجه و شهرباني قدیم) به زمين نشت.
اين هواپيما با نام بلریو 11، ساخت روسيه بود كه به صورت صندوقي از قطعات، از راه بندرانزلي با اتومبيل به تهران حمل و پس از سوار كردن قطعات توسط خلبان روسي به نام کاپیتان کورمینسکی به پرواز در می آمد. خلبان روسی این هواپیما به دلیل نداشتن موقعیت مناسب سعی می کرد در ارتفاع پایین پرواز کند؛ به همین جهت با غرش مهیب صدای پرواز هواپیما بر فراز تهران، مردم اطراف میدان توپخانه ی آن زمان را احاطه کردند و دسته دسته برای تماشای آن هجوم آوردند به طوری که نظم تهران را مختل کرده بود.
به تدریج میدان مشق آن روزگار، محوطه ای که پشت وزارت امورخارجه ی فعلی قرار داشت، تبدیل به محل نمایش این پرنده ی آهنین گشت و مردم از اطراف تهران برای دیدن به سمت آن نقطه سرازیر می شدند. بعد از آن پيشرفت سريع كشورهاي توسعه يافته در زمينه ی صنعت، تكنولوژي و بازرگاني، مسوولين امر را متوجه صنعت نوپا و پرشتاب هواپيمايي نمود و در پی آن تأسیس اولین دفتر هواپیمایی برای نخستین بار از سوی رضاخان در سال 1301 خورشیدی ابلاغ و اسم هواپیمایی جزو سایر سازمان های ارتش ذكر شد.
پس از تشكیل رسمی این دفتر، دولت ایران برای نخستین بار یك فروند هواپیمای فلزی ساخت كارخانه ی یونكرس را در این سال خریداری كرد و با استخدام یك خلبان و مكانیك ویژه ی پرواز در پادگان قلعه مرغی از این هواپیما نگهداری می شد. در سال 1302 خورشیدی سرتیپ آیرم فرمانده كل تیپ های مازندران و گیلان با پول هایی كه از مردم و اهالی این دو خطه جمع کرده بود، توانست دو فروند هواپیمایی آلمانی یونكرس دیگر را به نام گیلان و مازندران خریداری و به تهران اعزام كند و در طی همین سال بود که چهار فروند هواپیمای هاویلاند ساخت روسیه نیز خریداری شد و بدین ترتیب برای اولین بار یك تشكیلات منسجم هواپیمایی در دل ارتش شكل گرفت.
پس از آن بود که نخستین خلبان ایرانی به نام سرهنگ احمد نخجوان که برای كسب مهارت های لازم و دیدن دوره های آموزش خلبانی، توسط رضاخان در سال 1302 خورشیدی، عازم کشورهای فرانسه و روسیه شد و پس از گذران دوره ی آموزشی خود، در سال 1305 به عنوان نخستین هوانورد ایرانی جوان طی مسافتی طولانی، با هواپیما در فرودگاه قلعه مرغی به زمین نشست.
از آن پس، هواپیماهایی كه یكی پس از دیگری به ناوگان هوایی ایران ملحق می شدند، نشان گر پیشرفت سریع صنعت هوانوردی و دست یافتن به رویای ناممكن پرواز برای مردم ایران و حضور در آسمان ها تلقی می شد، که كم كم شكلی موجه، جدی و قابل دست یایی به خود گرفت.
به دنبال آن، با توجه به قانون مصوب در بهمن ماه سال 1304 خورشیدی حق انحصاري هواپيمايي در ايران به شركت هواپيمايي آلماني به نام يونكرس که پایه ی آن در دل ارتش ایجاد شده بود واگذار شد و در سال 1305 خورشیدی بود که شركت مزبور شعبه ی خود را در ايران افتتاح نمود و با وارد كردن چند فروند هواپيماي يونكرس سرویس خطوط هوايي از تهران به شهرهاي مشهد، شيراز، بندرانزلي و بوشهر را داير کرد و حمل و نقل پست و مسافر را از راه هوا بر عهده گرفت و بدین شکل یك تشكیلات منسجم هواپیمایی شكل گرفت و به تدریج بر رشد این صنعت در ایران نیز افزوده شد.
همسفر و همراه گرامی اورامان
رزوگارتان خوش، دلتان شاد و تندرستی تان مستدام
شرکت جهانگردی و خدمات مسافرت هوایی اورامان سیر تهران