اتحادیه خطوط هوایی
سرآغاز سخن
اگر مسافر سفرهای هوایی بین المللی بوده اید نام آلیانس به گوشتان خورده است، مفهومی که شاید فقط نام آن را شنیده اید ولیکن به احتمال زیاد اطلاعاتی از آن ندارید؛ پس اگر می خواهید با یکی دیگر از بخش های جذاب صنعت هوانوردی بازرگانی بیشتر آشنا شوید با ما در ادامه همراه باشید. آشنایی با مفهوم آلیانس و در ادامه، سه آلیانس هوایی ستاره ها، تیم آسمانی و اتحادیه هوایی یک جهان عناوین این مقاله ی جذاب را تشکیل داده اند.
آشنایی با مفهوم آلیانس
اتحادیه شرکت های هواپیمایی با نام لاتین آلیانس توافق نامه ی بین دو یا چند شرکت هواپیمایی می باشد که با هدف همکاری در سطح قابل توجهی به شکل منطقه ای و یا بین المللی نیز ایجاد شده است. هدف اتحادیه های بین المللی هوایی ارایه ی تسهیلات جهت مسافرت های هوایی بین المللی می باشد که هریک با ارایه نام های تجاری مناسب، این تسهیلات را برای مسافرین ایجاد کرده اند.
اتحادیه شرکت های هواپیمایی اغلب از طریق موافقت نامه هایی به ایجاد شبکه ی گسترده ی پروازی مشترک اقدام کرده اند و از این طریق هزینه های عملیاتی خود را کمتر کرده و سود خود را بیشتر نموده اند. اتحادیه ها توافقات خود جوشی هستند به منظور بالا بردن توان رقابتی اعضای آن، به خصوص در جایی که ثبات موافقتنامه های دوجانبه، توسعه یک شرکت را در ظرف خود با مشکل مواجه می کند. اعضای اتحادیه ها از مقیاس بزرگ تر تأثیرگذاری اقتصادی، هزینه های اجرایی کمتر و تقسیم ریسک ها منتفع می شوند و در عین حال استقلال تجاری خود را حفظ می کنند. اعضای اتحادیه ها در زمینه برنامه ریزی، تناوب طرح های پروازی، نگه داری بهینه ی تجهیزات و ترکیب برنامه های هوایی همکاری دارند. مهم تر از همه، اتحادیه ها برای اعضا امکان ورود به بازارهایی را فراهم می کنند که در حالات دیگر خارج از دسترس آنهاست. در حقیقت، هر یک از اتحادیه های مهم تقریباً به هر بازار مهم در سرتاسر دنیا دسترسی دارد.
بنیان اولین اتحادیه ی مهم در سال 1989 میلادی بین شرکت هواپیمایی کی ال ام و خط هوایی شمال غرب گذاشته شد و بعد از آن بود که شرکت های هواپیمایی اقدام به ایجاد توافق نامه هایی بین خود کردند و اتحادیه های بزرگ تری شکل گرفت. اکنون بین شرکت های هواپیمایی اتحادیه های بسیاری به شکل منطقه ای و یا بین المللی وجود دارد اما از بین تمامی آن ها اتحادیه های وان ورد، استار آلیانس و اسکای تیم، سه تا از بزرگ ترین اتحادیه های شرکت های هواپیمایی در سطح جهان می باشند که در ادامه به توضیح آن ها خواهم پرداخت.
اتحادیه ستاره ها (Star Aliance)
اتحادیه ستاره ها، اولین و یکی از بزرگ ترین اتحادیه های هوایی بین شرکت های هواپیمایی می باشد که در سال 1997 میلادی با نام و آرم تجاری مخصوص به خود توسط پنج خط هوایی برتر دنیا به نام های ایر کانادا ، لوفت هانزا ، شرکت هواپیمایی اسکاندیناوی، یونایتد ایرلاین و شرکت بین المللی تایلندی تأسیس شد. این پنج خط هوایی از سه قاره دنیا در سال ۱۹۹۷ گردهم آمدند و به منظور بهبود کیفیت سفر هوایی، سازمانی را به نام اتحاد هواپیمایی استار آلیانس تشکیل دادند. لوگوی این سازمان یک ستاره پنج پر است که نشانه پنج عضو ابتدایی این اتحاد است.
هدف شکل گیری اتحادیه ستاره ها، ایجاد یک اتحاد که مسافران را به تمام شهرهای بزرگ در دنیا می رساند می باشد. استار آلیانس در مدت زمان کوتاهی به طور قابل توجهی رشد کرد و در حال حاضر تعداد اعضای آن به 28 شرکت از خطوط هوایی می رسد که هر کدام فرهنگ و شیوه خدمات خاص خود را دارند و سالانه به طور متوسط تعداد هفتصد میلیون مسافر از طریق شرکت های هواپیمایی عضو این اتحادیه در سراسر جهان جابه جا می شوند. مقر مرکزی این اتحادیه در فرانکفورت آلمان می باشد و فعالیت های اعضای این اتحاد را هماهنگ می کند.
همکاری های اعضای این اتحاد شامل همکاری در خدمات فرودگاهی، ایجاد زیرساخت ها و شبکه های ارتباطی و سایر خدماتی می شود که تجربه سفر بهتر و لذتبخش تری را به مسافران ارائه می دهد. از اعضای کنونی اتحاد هواپیمایی استار الاینس می توان به ایر نیوزلند، آسترین ایرلاینز، لوفت هانزا، سنگاپور ایرلاینز، سوئیس ایر، تای ایرویز، ترکیش ایرلاینز و اوا ایر اشاره کرد. اعضای این اتحاد روزانه ۱۸۴۰۰ پرواز به ۱۳۰۰ مقصد در سرتاسر دنیا انجام می دهند. ناوگان هواپیمایی استار الاینس بیش از ۴۷۰۰ فروند هواپیماست که همگی مطابق با استانداردهای بالای این سازمان هستند. مقاصد پروازی استار الاینس بیش از ۱۳۰۰ فرودگاه در ۱۹۱ کشور دنیاست و از این حیث، آن را به بزرگ ترین اتحاد هواپیمایی دنیا تبدیل کرده است. بیش از ۷۲۵ میلیون مسافر سالانه از خدمات ایرلاین های عضو این اتحاد استفاده می کنند. اعضای این اتحاد از شرکت های هواپیمایی بسیار مشهور و معتبر تا ایرلاین های کوچک تر تشکیل شده است. اما همگی آن ها از استانداردها و اصول و خط مشی استار الاینس پیروی می کنند و بهترین کیفیت خدمات و بالاترین امنیت پرواز را به مشتریان ارائه می کنند.
اتحاد هواپیمایی استار آلیانس در مقر اصلی اش در شهر فرانکفورت استانداردها و چارچوب های مشخصی برای روند فعالیت اعضایش مشخص کرده است. رعایت استانداردهای لازم در مورد ناوگان هواپیمایی، تجهیزات و خدمات ارائه شده از جمله این موارد است. همچنین تمامی اعضای ۲۸ نفره این اتحاد تا به امروز، همکاری های متعددی در بین شبکه پروازی خود انجام می دهند. یکی از این موارد ارایه خدمات تسهیلی باشگاه مشتریان استار الاینس است. مسافرانی که از ایرلاین های عضو استار الاینس استفاده می کنند می توانند از تسهیلات ویژه این سازمان استفاده کنند. خدماتی مثل کارت طلایی، نقره ای، خدمات مسافران کثیر السفر و سفر مجانی از جمله خدماتی هستند که به مسافران این ایرلاین ها اعطا می شود. به طور مثال مسافرانی که کارت طلایی این سازمان را داشته باشند می توانند از خدماتی مثل اولویت در چک این فرودگاه، استفاده از سالن های استراحت فرودگاه، اجازه حمل بار بیشتر و اولویت در لیست انتظار پرواز اشاره کرد.
استار آلیانس در طول دو دهه فعالیت توانسته جایگاه خوبی در صنعت هواپیمایی پیدا کند و تجربه سفر هوایی را متحول کند. اتحاد هواپیمایی استار آلیانس به دلیل رعایت استانداردهای بالا و ارائه بهترین خدمات بارها موفق به کسب جوایز بین المللی شده است که از جمله ی آن ها می توان به جایزه رهبری بازار جهانی حمل و نقل هوایی و جایزه بهترین اتحاد هواپیمایی اشاره کرد که توسط مجله بیزنس تراولر به این سازمان اعطا شده است. اتحاد هواپیمایی استار آلیانس در سال ۲۰۱۷ نیز توسط بنیاد جایزه ایرلاین جهانی اسکای ترکس برای دومین سال پیاپی به عنوان بهترین اتحاد هواپیمایی انتخاب شد.
اتحادیه تیم آسمانی (Sky Team)
تیم آسمانی یکی دیگر از اتحادیه های معروف بین شرکت های هواپیمایی می باشد که توسط خطوط هوایی ایرفرانس، ایر مکزیکو ، شرکت هواپیمایی دلتا و هواپیمایی کره در سال 2000 میلادی تأسیس شد. دفتر مرکزی این اتحادیه در مرکز تجارت فرودگاه شیفول آمستردام در کشور هلند واقع می باشد. این اتحادیه با شعار تبلیغاتی مراقبت بیشتر از شما بعد از استار آلیانس مقام دوم را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر دارای 17 عضو از چهار قاره را به خود اختصاص داده است. اتحاد اسکای تیم در حال حاضر شبکه پروازی بسیار گسترده ای دارد به ۱۰۷۴ مقصد در ۱۷۷ کشور دنیا پرواز مستقیم انجام می دهد. ناوگان هواپیمایی اسکای تیم از بیش از ۴۰۰۰ فروند هواپیما تشکیل شده است و روزانه حدود ۱۷۰۰۰ پرواز توسط ایرلاین های عضو این اتحادیه انجام می شود. اتحادیه هوایی اسکای تیم سالیانه ۷۳۰ میلیون مسافر را جابجا می کند و بیش از ۶۰۰ سالن استراحت در فرودگاه های سرتاسر دنیا در اختیار دارد.
اسکای تیم همانند دو اتحاد هواپیمایی دیگر (استار الاینس و وان ورلد) برای ارتقاء کیفیت و بهبود خدمات و امنیت پرواز شکل گرفت. این اتحاد استانداردها و مقررات سختیگرانه ای برای اعضای خود اعمال می کند. برای این که ایرلاینی بتواند عضو اسکای تیم شود باید از پروسه دقیق و پیچیده ای عبور کند. این ایرلاین می بایست واجد استانداردهای دقیق امنیتی، کیفیت، فناوری و خدمات مشتری باشد. در هر زمینه استانداردهای جداگانه ای وجود دارد و اعضای اتحاد هواپیمایی اسکای تیم لازم است واجد تمام این ویژگی ها و استانداردها باشند. بیش از ۱۰۰ استاندارد در زمینه های مختلف برای عضویت در اسکای تیم وجود دارد. دسترسی به سالن های استراحت فرودگاه و خدمات ویژه مسافران وفادار از جمله این خدمات هستند.
شرکت های هواپیمایی عضو اتحاد اسکای تیم خدمات و برنامه های تسهیلاتی متنوعی را برای باشگاه مشتریان خود ارایه می کنند. یکی از این برنامه، برنامه ویژه مسافران وفادار اسکای تیم است. اتحاد اسکای تیم دو سطح ویژه پریمیوم را برای مسافران خود ارایه می کند که عبارتند از الیت و الیت پلاس که برای تمامی اعضای این اتحاد به رسمیت شناخته شده است. مسافران الیت و الیت پلاس اسکای تیم از مزایای زیر بهره مند می شوند:
• اولویت در لیست انتظار
• اولویت در سوار شدن به هواپیما
• اولویت در فرایند پذیرش فرودگاه
• اولویت در انتخاب صندلی
• اولویت در فرآیند پذیرش مسافر
• میزان بار مجاز بیشتر
• دسترسی به سالن استراحت فرودگاه
• تقدم در رزرو بلیط هواپیما در دوره های شلوغ و پرتردد
• تسریع در فرآیند امنیتی فرودگاه (در برخی فرودگاه ها)
• سالن های استراحت اسکای تیم
یکی از مزایای بسیار ویژه برای مسافران فرست کلاس و بیزنس کلاس برای افراد عضو در برنامه الیت پلاس این است که می توانند از بیش از ۶۰۰ سالن استراحت اتحاد اسکای تیم در سرتاسر دنیا استفاده کنند. در این سالن ها خدمات و تسهیلات رفاهی مناسبی وجود دارد و مسافران می توانند در چند ساعتی که در فرودگاه منتظر هستند در کمال آرامش استراحت کنند. برای ورود به این سالن ها کافی است کارت پرواز فرست کلاس یا بیزنس کلاس خود را نشان دهید و وارد این سالن ها شوید. افرادی که عضو برنامه الیت پلاس باشند نیز صرف نظر از نوع کلاس پروازی می توانند در پروازهای بین المللی از سالن استراحت فرودگاه استفاده کنند. این افراد می توانند یک نفر را به عنوان همراه نیز با خود به داخل سالن دعوت کنند. البته فرد می بایست مسافر یکی از ایرلاین های عضو اسکای تیم باشد که با نشان دادن کارت پرواز می تواند میهمان خود را همراه با خود به داخل سالن ببرد.
اتحادیه یک جهان (One World)
اتحادیه یک جهان سومین اتحاد هواپیمایی بزرگ خطوط هوایی درجهان می باشد. شعار تبلیغاتی این اتحادیه اولین انتخاب می باشد. اعضای این اتحاد با جابجایی بیش از ۵۲۷.۹ میلیون مسافر بعد از اتحاد استار الاینس (۶۸۹.۹۸ میلیون) و اتحاد اسکای تیم (۶۶۵.۴ میلیون) در رده سوم بزرگ ترین اتحاد هواپیمایی دنیا قرار می گیرد. این اتحادیه در یکم فوریه سال 1999 میلادی توسط خطوط هوایی ایربرلین، شرکت هواپیمایی آمریکا، بریتیش ایرویز، کاثای پاسیفیک، ایبریا، ژاپن ایرلاین، شرکت هواپیمایی مالزی و شرکت کوانتاس تأسیس شد. دفتر مرکزی این اتحادیه در نیویورک امریکا می باشد. اتحاد خطوط هوایی پیشرو جهان به رهبری یک جهان شعار تبلیغاتی این اتحادیه می باشد.
طبق آخرین آمار در ماه اکتبر ۲۰۱۷، اعضای اتحاد هواپیمایی وان ورلد، روی هم رفته ۳۴۴۷ فروند هواپیما در اختیار دارند که به حدود ۱۰۰۰ فرودگاه در بیش از ۱۵۸ کشور دنیا پرواز انجام می دهند. ناوگان هواپیمایی وان ورلد روزانه ۱۲۷۳۸ پرواز انجام می دهند و سالانه ۵۲۷.۹ میلیون مسافر را به سرتاسر جهان جابجا می کنند. اتحاد هواپیمایی وان ورلد در برنامه باشگاه مشتریان سه سطح پریمیوم به مسافران خود ارایه می کند؛ بر این اساس هر مسافر با توجه به سابقه پروازهایی که با اعضای اتحاد هوایی وان ورلد انجام داده در یکی از این سطوح یاقوت سرخ، یاقوت کبود و زمرد قرار می گیرد. سطح زمرد بالاترین سطح است و تمام این سطوح توسط کلیه اعضای اتحاد به رسمیت شناخته می شوند. برخورداری از مزایای این سطوح نیاز به مقررات خاصی ندارد و تنها تعداد و مسافت سفرهای هر مسافر مبنا قرار می گیرد. کلیه امتیازها و خدمات ویژه به مسافرانی ارایه می شود که با اعضای اتحاد هواپیمایی وان ورلد سفر می کنند. از جمله مزیت های این اتحاد برای مسافران وفادار در سه سطح یاقوت سرخ، کبود و زمرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• اولویت در مرحله پذیرش بیزنس کلاس
• اولویت در انتخاب و رزرو صندلی هواپیما
• اولویت در لیست انتظار پرواز
• دسترسی به سالن های استراحت بیزنس کلاس
• اولویت در سوار شدن به هواپیما
• امکان حمل بار بیشتر
• دسترسی به پذیرش فرست کلاس
• دسترسی به سالن استراحت
• عبور سریع تر از مرحله امنیتی فرودگاه
اتحاد هواپیمایی وان ورلد تلاش می کند بهترین خدمات و تسهیلات رفاهی را به مسافران وفادارش ارایه کند. مسافران سطوح زمرد و یاقوت سرخ می توانند به حدود ۶۵۰ سالن استراحت فرودگاه در سرتاسر جهان دسترسی داشته باشند. مسافران می توانند در مدت زمان انتظار در فرودگاه برای استراحت به این سالن ها مراجعه کنند و از خدمات و امکانات ویژه این سالن ها استفاده کنند. مسافرانی که بلیط هواپیمایشان را از ایرلاین های عضو این اتحاد تهیه می کنند می توانند فرآیند سوار شدن به هواپیما را سریع تر و راحت تر طی کنند. مسافران از اولویت در انتخاب صندلی هواپیما برخوردار خواهند بود و در مرحله ی پذیرش نیز امتیازات ویژه ای خواهند داشت. هدف اتحاد هواپیمایی وان ورلد هرچه راحت تر کردن سفر و فرآیندهای قبل از پرواز برای اعضای باشگاه مشتریان خود است. اتحاد هواپیمایی وان ورلد انتخاب های ویژه ای برای بلیط هواپیما به مشتریان خود ارایه می کند. با برنامه پرواز مکرر این امکان برای مسافران وجود دارد که از تخفیف های شگفت انگیزی برای خرید بلیط برخوردار شوند، به طوری که به نسبت پولی که می پردازید مزایای بسیار بیشتری دریافت می کنید. این اتحاد علاوه بر خدماتی که به مسافرانش ارایه می کند در فعالیت های بشردوستانه و محیط زیستی نیز حضوری پررنگ دارد. اتحاد همکاری های مداومی با سازمان یونیسف دارد و کمپین های متعددی برای جمع آوری کمک مالی برای موسسات خیریه برگزار می کند.
اتحاد هواپیمایی وان ورلد در راستای هدف انجمن حمل و نقل هوایی (یاتا) برای رسیدن به صنعت هوایی بدون انتشار کربن، سرمایه گذاری های متعددی در این زمینه انجام داده است. این اتحاد همواره به دنبال راهکار و تکنولوژی های جدید است تا مصرف سوخت هواپیماها را کاهش دهد و با کارآمدتر کردن این هواپیماها و کاهش انتشار گاز کربن به حفظ محیط زیست کمک کند.
"روزگارتان خوش، دلتان شاد و تندرستی تان مستدام"
شرکت جهانگردی و خدمات مسافرت هوایی اورامان سیر تهران